[Testing] X11(simple desktop) + Chromium(web browser) in a simple installer for Stretch


#21

Hi Beignet

Do you get the black screen when launching the x11 addon or only when you open chromium from inside x11.

Currently im getting black screen when launching from the kodi addon. Cant get x11 desktop to display at all.

@joakim_s Can you have a look at my debug log see what causing the issue.

X11 Debug Log

Much appreciated thanks


#22

@the_bo I’m no kodi expert, but from what i saw in your logs compared to mine is it takes a bit longer to actually close down kodi for you then me.

It might help to increase the sleep command in x_init.sh from 30 to 45.

@Beignet10 Please do let me know, and if fbset works you might wanna try:

sudo nano /etc/fb.modes
and ad this in the end of file

mode “1920x1080”
# D: 74.481 MHz, H: 67.080 kHz, V: 60.00 Hz
geometry 1920 1080 1920 1080 16
timings 0 0 0 0 0 0 0
endmode


#23

Hi Joakim

Thanks sleep 45 solved the black screen issue.

But now chromium isnt available. Theres a chromium blank icon on desktop but when double click it says

"Invalid desktop entry file: ‘/home/osmc/desktop/chromium.desktop’

On start menu cant see any chromium options.

I tried running the installer again each time its says downloading and installing chromium, but same error as above.

It looks like chromium isnt being installed for some reason. Is there way to check if chromium is installed.

Thanks for any info.


#24

@the_bo Glad it was a simple timing issue to get it started, the missing chromium is not that fun. I know there is no Chromium shortcuts in the menu, didn’t make any since i thought the one on the desktop should be enough.

Could your try: startmenu, Run and type in chromium-webbrowser (it should show you suggestions while you type)

If it works we got to redo the Desktop shortcut.

nano /home/osmc/Desktop/chromium-browser.desktop

[Desktop Entry]
Type=Link
Name=Chromium Web Browser
Icon=chromium-browser
URL=/usr/share/applications/chromium-browser.desktop

CTRL+o ENTER (to save changes)
CTRL+x (to quit editor)

If that doesn’t work there must have been something that happened during installation of chromium. Try re running the install script again.

While we are at it, lets fix the bug in Filemanager shortcut too:

nano /home/osmc/Desktop/files.desktop

[Desktop Entry]
Encoding=UTF-8
Type=Application
Icon=system-file-manager
Name=My Folder Shortcut
Exec=pcmanfm /home/osmc

Comment[en_US]=

CTRL+o ENTER
CTRL+x

Updated the installer with these changes, except to increase the sleep command in x_init.sh from 30 to 45.


#25

Tried reinstalling. I think an error shows quickly on command screen while installing chromium but flashes by quickly can’t read it in time.

Is there way see log of the installation process.

Filemanger works ok.

Or is there a way of manually downloading chromium and extract it to its correct folder.

Thanks again for looking into it.


#26

Sure we can do it step by step manually, just as in the scripts automation.

First step downloading the Chromium packages needed, so ssh in to your device, and run these three commands:

wget http://ftp.us.debian.org/debian/pool/main/libg/libgcrypt11/libgcrypt11_1.5.0-5+deb7u4_armhf.deb
wget http://launchpadlibrarian.net/218525711/chromium-codecs-ffmpeg-extra_45.0.2454.85-0ubuntu0.14.04.1.1097_armhf.deb
wget http://launchpadlibrarian.net/218525709/chromium-browser_45.0.2454.85-0ubuntu0.14.04.1.1097_armhf.deb

Then we install them, with an expected error on the last one:

sudo dpkg -i libgcrypt11_1.5.0-5+deb7u4_armhf.deb
sudo dpkg -i chromium-codecs-ffmpeg-extra_45.0.2454.85-0ubuntu0.14.04.1.1097_armhf.deb
sudo dpkg -i chromium-browser_45.0.2454.85-0ubuntu0.14.04.1.1097_armhf.deb

After that last one giving errors, we force the needed dependecies and reinstall the last package:

sudo apt-get -f --force-yes --yes install
sudo dpkg -i chromium-browser_45.0.2454.85-0ubuntu0.14.04.1.1097_armhf.deb

These are the steps done in the script per automation, this way we can see if there is more then the one expected error.

Hope this solves the problem.


#27

Your right joakim the last step produces the following error:

Preparing to unpack chromium-browser_45.0.2454.85-0ubuntu0.14.04.1.1097_armhf.deb …
Unpacking chromium-browser (45.0.2454.85-0ubuntu0.14.04.1.1097) …
dpkg-deb (subprocess): cannot copy archive member from ‘chromium-browser_45.0.2454.85-0ubuntu0.14.04.1.1097_armhf.deb’ to decompressor pipe: unexpected end of file or stream
dpkg-deb (subprocess): decompressing archive member: lzma error: unexpected end of input
dpkg-deb: error: subprocess returned error exit status 2
dpkg: error processing archive chromium-browser_45.0.2454.85-0ubuntu0.14.04.1.1097_armhf.deb (–install):
cannot copy extracted data for ‘./usr/lib/chromium-browser/libs/libwebcore_shared.so’ to ‘/usr/lib/chromium-browser/libs/libwebcore_shared.so.dpkg-new’: unexpected end of file or stream
Errors were encountered while processing:
chromium-browser_45.0.2454.85-0ubuntu0.14.04.1.1097_armhf.deb

using the following commands below after

sudo apt-get -f --force-yes --yes install
sudo dpkg -i chromium-browser_45.0.2454.85-0ubuntu0.14.04.1.1097_armhf.deb

produces similar error

osmc@osmc:~$ sudo apt-get -f --force-yes --yes install
Reading package lists… Done
Building dependency tree
Reading state information… Done
The following packages were automatically installed and are no longer required:
libgssapi3-heimdal libheimntlm0-heimdal libkdc2-heimdal rbp2-image-4.4.8-3-osmc
Use ‘apt-get autoremove’ to remove them.
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 6 not upgraded.
osmc@osmc:~$ sudo dpkg -i chromium-browser_45.0.2454.85-0ubuntu0.14.04.1.1097_armhf.deb
(Reading database … 37185 files and directories currently installed.)
Preparing to unpack chromium-browser_45.0.2454.85-0ubuntu0.14.04.1.1097_armhf.deb …
Unpacking chromium-browser (45.0.2454.85-0ubuntu0.14.04.1.1097) …
dpkg-deb (subprocess): cannot copy archive member from ‘chromium-browser_45.0.2454.85-0ubuntu0.14.04.1.1097_armhf.deb’ to decompressor pipe: unexpected end of file or stream
dpkg-deb (subprocess): decompressing archive member: lzma error: unexpected end of input
dpkg-deb: error: subprocess returned error exit status 2
dpkg: error processing archive chromium-browser_45.0.2454.85-0ubuntu0.14.04.1.1097_armhf.deb (–install):
cannot copy extracted data for ‘./usr/lib/chromium-browser/libs/libwebcore_shared.so’ to ‘/usr/lib/chromium-browser/libs/libwebcore_shared.so.dpkg-new’: unexpected end of file or stream
Errors were encountered while processing:
chromium-browser_45.0.2454.85-0ubuntu0.14.04.1.1097_armhf.deb

Thanks for any info


#28

Those were not the errors i expected, seems like the .deb file is corrupt. Please check if you got any *.deb.1 files? If thats the case we made a second attempt to install chromium from the same corrupted .deb file.

Delete the “chromium-browser_45.0.2454.85-0ubuntu0.14.04.1.1097_armhf.deb”

rm chromium-browser_45.0.2454.85-0ubuntu0.14.04.1.1097_armhf.deb

and rename the deb.1 to .deb

mv chromium-browser_45.0.2454.85-0ubuntu0.14.04.1.1097_armhf.deb.1 chromium-browser_45.0.2454.85-0ubuntu0.14.04.1.1097_armhf.deb

Then run these commands once more.

sudo dpkg -i chromium-browser_45.0.2454.85-0ubuntu0.14.04.1.1097_armhf.deb
sudo apt-get -f --force-yes --yes install
sudo dpkg -i chromium-browser_45.0.2454.85-0ubuntu0.14.04.1.1097_armhf.deb

Might even try to download it to your desktop/laptop and transfer the file via usb stick and do dpkg from there

If that is not the issue, i’m sorry to say it’s over my head.


#29

Thanks a mil @Joakim_Sandstorm your instructions on last post got it installed :slight_smile:

Must been corrupt download first time round. The chromium icon is still blank (but least it works) ill following the instructions on your post above about getting icon to show.

Thanks for your time helping me through it :+1:

Edit: Thanks got chromium icon shown using your instructions above only the my folder shortcut icon doesnt show using

[Desktop Entry]
Encoding=UTF-8
Type=Application
Icon=system-file-manager
Name=My Folder Shortcut
Exec=pcmanfm /home/osmc
Comment[en_US]=

Since this is a desktop can you install other applications besides chromium also?

In the start menu under sound & video its says Kodi media center. Clicking it brings you back to kodi, is this the same as using log out option?

Loving it so far man you just made OSMC must more awesome, keep up great work cheers :smiley:


#30

Yeah it’s a minimal LXDE windows manager in Xwindows, you should be able to install anything you want on it. Running Kodi from within Desktop starts a new instance of kodi, which when you exit should bring you back to Desktop. I wouldn’t recommend it, since i think it leaves x running in the background eating up more memory.

Strange about the file manager, will check it out on a clean install during the coming week.

Glad we solved the problems, enjoy your desktop to the fullest.


#31

Cheers for info

One other thing, seems hear no sound when playing video on chromium.

Where do i adjust the sound options

thanks


#32

Now we are outside my comfort zone, since I got sound in my setup. Both in my working card, and my fresh installed card. Dont know whats the problem


#33

No worries I think I’ll try a clean installation on new system to test.


#34

@joakim_s tanks for your script.
can install onther software like luakit & etc …


#35

As I said before, you should be able to install anything in the repository or something you compiled for your osmc device.Remember it’s a limited device, when it comes to resources like memory, just cause it compiles it doesn’t mean it will run good if it’s not meant for ARMv7/OSMC device


#36

Sorry for late reply, it installed all the packages very smoothly but there is a black screen too on vero2 and No sound from YouTube video in chromium.


#37

I guess you solved the black screen, since you later could try chromium.

@the_bo @pipipockey I’m running the sound directly from the TV using the hdmi cable, how are your audio setups? My guess is that the audio setup in X windows hasn’t detected your audio output, all tho it should be handled by the kernel.


#38

Hi joakim

The audio defaulted to alsa analog the headphone jack on rpi3 on my setup.

I had to put a asound.conf file with parameters to default to HDMI.

Chromium working well so far although it’s best to only keep to 1 or 2 tabs otherwise it will start to freeze.

Does kodi still use some ram while x11 is running or is all the available ram freed when kodi closes.

Just pity rpi3 only has 1gb ram. Get roughly 580mb available when x11 starts.

Does the job for now cheers.


#39

Kodi itself shouldn’t take any ram but other things you might have running in the system, like transmission or web server does take some ram.


#40

Is there way to add custom icons for programs.

I never got file manager icon showing. Is it a matter of changing the icon url link in the files.desktop to my custom icon.

Will that work