[TESTING] Kodi 18 (Leia) builds for Raspberry Pi


#551

Testing the new pvr teleboy addon, had some strange behaviour when losing the wired connection on Leia 18.
It was offline for a few hours after replugging the wire the Teleboy PVR addon still had no information. Even rebooting did not help. After disable/enable the addon the sad face was displayed. Then I repluged the wire tried to start the addon, and the sad face came again. Then i delete epg data und re-entered the login infos, sad face again but after that the plugin started to work again. There is some segment fault on crash.

systemctl output:

Dec 15 10:48:50 osmc systemd[1]: Time has been changed
Dec 15 10:48:50 osmc systemd[1]: apt-daily-upgrade.timer: Adding 27min 40.239099s random time.
Dec 15 10:48:50 osmc systemd[1]: apt-daily.timer: Adding 23min 52.055165s random time.
Dec 15 10:48:50 osmc ntpd[524]: receive: Unexpected origin timestamp 0xddde1901.284226a4 does not match aorg 0000000000.00000000 from server@120.25.115.19 xmt 0xddde1902.105256d9
Dec 15 10:48:50 osmc ntpd[524]: receive: Unexpected origin timestamp 0xddde1901.2544a1ae does not match aorg 0000000000.00000000 from server@92.223.73.5 xmt 0xddde1902.101a07e4
Dec 15 10:51:14 osmc sudo[388]: pam_unix(sudo:session): session closed for user osmc
Dec 15 10:51:14 osmc mediacenter[320]: /usr/bin/mediacenter: line 142: 388 Segmentation fault sudo -u osmc $KODI --standalone -fs --lircdev /var/run/lirc/lircd
Dec 15 10:51:14 osmc mediacenter[320]: Kodi exited with return code 139 after 0 hours, 2 minutes and 53 seconds
Dec 15 10:51:15 osmc kernel: Console: switching to colour frame buffer device 240x67
Dec 15 10:51:25 osmc mediacenter[320]: Starting Kodi…
Dec 15 10:51:25 osmc sudo[1159]: root : TTY=unknown ; PWD=/ ; USER=osmc ; COMMAND=/usr/lib/kodi/kodi.bin --standalone -fs --lircdev /var/run/lirc/lircd
Dec 15 10:51:25 osmc sudo[1159]: pam_unix(sudo:session): session opened for user osmc by (uid=0)
Dec 15 10:51:26 osmc kernel: Console: switching to colour dummy device 80x30
Dec 15 10:51:26 osmc mediacenter[320]: inactive
Dec 15 10:51:26 osmc mediacenter[320]: inactive

I did a IP lookup and the NTP Servers are in korea and china, that gave an odd timestamp. My timezone is same as amsterdam, so why osmc trying this ones. I think local one would be faster.

muchas gracias!

Rpi3@4.9.29-11-osmc


#552

Any issues with addons should be reported to the addon maintainer.

On the NTP IP, can you do a

sudo cat /etc/ntp.conf | grep pool

You should be using the Debian NTP Servers.

I"ve got these on my setup:

pool 0.debian.pool.ntp.org iburst
pool 1.debian.pool.ntp.org iburst
pool 2.debian.pool.ntp.org iburst
pool 3.debian.pool.ntp.org iburst

#553

Ok looks same. There are using a lot of them, i guess for load balancing^^ but i dont know if I want my time from China and Korea.

pool 0.debian.pool.ntp.org iburst
pool 1.debian.pool.ntp.org iburst
pool 2.debian.pool.ntp.org iburst
pool 3.debian.pool.ntp.org iburst

The bug already existed in ntpd version 4.2.8p4+dfsg-3
https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=806862

And could be a potential Dos Attack http://www.cs.bu.edu/~goldbe/NTPattack.html

So im not sure its the addon that caused the error. As this happend right before the crash, might be a coincident. Since OSMC only crashed after re-enable the addon. It might can happen because EPG is time related and this bogus ntp messages are the cause.


#554

If you don’t feel comfortable using the debian NTP Servers you can always change the conf file to point to local server listed here:

http://www.pool.ntp.org/en/


#555

Thanks i changed them and feel better now^^. This Messages:

receive: Unexpected origin timestamp 0xddde1901.2544a1ae does not match aorg 0000000000.00000000 from server@92.223.73.5 xmt 0xddde1902.101a07e4

Was caused by changes made to bogus packet detection of NTP. Although the messages are still logged with the current latest NTP version, communication is not lost anymore and the messages can be ignored.
https://www.novell.com/support/kb/doc.php?id=7017645

The crash happen always when enabling the specific add-on. So no OSMC/Kodi Issue.


#556

Hi
I have a hifiberry digi+ audio attached.
I see it in aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 2: sndrpihifiberry [snd_rpi_hifiberry_digi], device 0: HifiBerry Digi HiFi wm8804-spdif-0 []
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0

but kodi is not showing it as audio option, only hdmi, analog and both…-

any known problems here

Thanks


#557

Hi
I have the issue that in myOSMC raspi config is not opening correct.
Can not set any values here.
running:
17.8-146
on PRETTY_NAME="Open Source Media Center"
NAME="OSMC"
VERSION="October 2017"
VERSION_ID="2017.10-1"
ID=osmc
ID_LIKE=debian

ANSI_COLOR="1;31"
HOME_URL="http://www.osmc.tv"
SUPPORT_URL="http://www.osmc.tv"
BUG_REPORT_URL=“http://www.osmc.tv


#558

https://osmc.tv/wiki/general/how-to-submit-a-useful-support-request/

What are you trying to set?


#559

Hi,
I am trying to enable the hifiberry digi+
edited the config.txt manual.
can see hifiberry in aplay -l but not in osmc available as audio device

tried to check config again in osmc, but do not see anything

http://paste.osmc.io/baviyuxugi.vhdl


#560

Not sure what is causing this. Your log file is full of failed errors though.

Dez 17 17:15:56 DEVosmc18_ST_5696RPI2B systemd[1]: scs.service: Main process exited, code=exited, status=1/FAILURE
Dez 17 17:15:56 DEVosmc18_ST_5696RPI2B systemd[1]: scs.service: Unit entered failed state.
Dez 17 17:15:56 DEVosmc18_ST_5696RPI2B systemd[1]: scs.service: Failed with result 'exit-code'.

#561

17.8-147, 18 Dec 2017: Based off OSMC commit (ef4a03c7) and newclock5 (566579c)

OSMC:
Temp remove game.libretro.beetle-ps (ef4a03c7)

XBMC:
[Estuary] don’t hide scroll buttons in textviewer (PR:13166, 1 commit, 1 file changed)
[uwp] remove Real Media Files from FileType in manifest (PR:13206, 1 commit, 1 file changed)
AESinkPULSE: Make default sink handling more failsafe (PR:13200, 1 commit, 1 file changed)
AMLUtils: support 3.14 “Nougat” kernel fractional rates (PR:13130, 1 commit, 2 files changed)
[buildsteps][win10] package appx file (PR:13207, 2 commits, 3 files changed)
[Music]Cleaning and scanning using music job queue (PR:13117, 1 commit, 12 files changed)
[cmake] FFmpeg: bump minimum required version to 3.4 (PR:13201, 1 commit, 1 file changed)

Includes latest addons: inputstream.adaptive (2d67d59, +1), inputstream.rtmp (c772497), peripheral.joystick (33b43ce), pvr.argustv (1aa4ddc, +1), pvr.demo(744d8ef, +1), pvr.dvblink (4ac2f2d, +1), pvr.dvbviewer (c2275e1, +1), pvr.filmon (17e8193, +1), pvr.hdhomerun (8b931e8, +2), pvr.hts (2f39155, +1), pvr.iptvsimple(53f94ec, +1), pvr.mediaportal.tvserver (8f11874, +1), pvr.mythtv (8f214cd), pvr.nextpvr (11dfdbb, +1), pvr.njoy (f7a9913, +1), pvr.octonet (c4af00a), pvr.pctv(7b1c634, +1), pvr.stalker (d504a4c, +1), pvr.teleboy (e431126), pvr.vbox (1ed3fd2, +1), pvr.vdr.vnsi (0ec3e77), pvr.vuplus (b090f73, +1), pvr.wmc (920ade6, +1), pvr.zattoo (23d9993), vfs.libarchive (568a2a1)


#562

17.8-148, 20 Dec 2017: Based off OSMC commit (438ab064) and newclock5 (566579c)

OSMC:
Remove game.libretro.nestopia (438ab064)

Includes latest addons: inputstream.adaptive (2d67d59, +1), inputstream.rtmp (c772497), peripheral.joystick (33b43ce), pvr.argustv (1aa4ddc, +1), pvr.demo(744d8ef, +1), pvr.dvblink (4ac2f2d, +1), pvr.dvbviewer (c2275e1, +1), pvr.filmon (17e8193, +1), pvr.hdhomerun (8b931e8, +2), pvr.hts (2f39155, +1), pvr.iptvsimple(53f94ec, +1), pvr.mediaportal.tvserver (8f11874, +1), pvr.mythtv (8f214cd), pvr.nextpvr (11dfdbb, +1), pvr.njoy (f7a9913, +1), pvr.octonet (c4af00a), pvr.pctv(7b1c634, +1), pvr.stalker (d504a4c, +1), pvr.teleboy (e431126), pvr.vbox (1ed3fd2, +1), pvr.vdr.vnsi (0ec3e77), pvr.vuplus (b090f73, +1), pvr.wmc (920ade6, +1), pvr.zattoo (23d9993), vfs.libarchive (568a2a1)


#563

This is caused by spotify connect service.
Have uninstalled it now.


#564

17.8-149, 21 Dec 2017: Based off OSMC commit (0e17cfa) and newclock5 (eaacfac)

OSMC:
Re-add game.libretro.nestopia (438ab064)

XBMC:
Add video tag loaders (PR:13106, 6 commits, 41 files changed)
various Ifdef cleanup (PR:13182, 3 commits, 32 files changed)
Dvd autoplay during active player (PR:13142, 1 commit, 1 file changed)
[PVR] Fix CPVREpgContainer::CreateChannelEpg not to change channel’s (PR:13216, 1 commit, 1 file changed)
kill g_powerManager global (PR:13190, 3 commits, 13 files changed)
[cmake] remove force disabling vaapi for gbm (PR:13220, 1 commit, 1 file changed)
Remove Travis badge, update Kodi banner image URL (PR:13204, 0 commits, 0 files changed)

newclock5:

New commits in this build:
ServiceBroker: add CPowerManager (17c2fc5f)
kill g_powerManager (9fdf683d)
fix includes after killing g_powerManager (af240f62)
VideoPlayer: Fix stereo mode detection from filename in GetVideoStreamInfo (eaacface)

inputstream.adaptive:
Fix single-file subtitle seek (https://github.com/asciidisco/plugin.vid...issues/234) (fcf6695)

Includes latest addons: inputstream.adaptive (fcf6695, +1), inputstream.rtmp (c772497), peripheral.joystick (33b43ce), pvr.argustv (1aa4ddc), pvr.demo (744d8ef), pvr.dvblink (4ac2f2d), pvr.dvbviewer (c2275e1), pvr.filmon (17e8193), pvr.hdhomerun (8b931e8), pvr.hts (2f39155), pvr.iptvsimple (53f94ec), pvr.mediaportal.tvserver (8f11874), pvr.mythtv (8f214cd), pvr.nextpvr (11dfdbb), pvr.njoy (f7a9913), pvr.octonet (c4af00a), pvr.pctv (7b1c634), pvr.stalker (fad6ed4), pvr.teleboy (e431126), pvr.vbox (1ed3fd2), pvr.vdr.vnsi (0ec3e77), pvr.vuplus (b090f73), pvr.wmc (920ade6), pvr.zattoo (23d9993), vfs.libarchive (568a2a1)


#565

17.8-150, 22 Dec 2017: Based off OSMC commit (e0574bc7) and newclock5 (eaacfac)

OSMC:
Add initial OSMC helper routines to Kodi core library to improve implementation on OSMC (e0574bc7)
This fixes the Netflix addon error for the Vero 4k (If you previously installed Netflix addon for the 4k you will need to remove and reinstall addon)
​​​​​​​
Includes latest addons: inputstream.adaptive (fcf6695, +1), inputstream.rtmp (c772497), peripheral.joystick (33b43ce), pvr.argustv (1aa4ddc), pvr.demo (744d8ef), pvr.dvblink (4ac2f2d), pvr.dvbviewer (c2275e1), pvr.filmon (17e8193), pvr.hdhomerun (8b931e8), pvr.hts (2f39155), pvr.iptvsimple (53f94ec), pvr.mediaportal.tvserver (8f11874), pvr.mythtv (8f214cd), pvr.nextpvr (11dfdbb), pvr.njoy (f7a9913), pvr.octonet (c4af00a), pvr.pctv (7b1c634), pvr.stalker (fad6ed4), pvr.teleboy (e431126), pvr.vbox (1ed3fd2), pvr.vdr.vnsi (0ec3e77), pvr.vuplus (b090f73), pvr.wmc (920ade6), pvr.zattoo (23d9993), vfs.libarchive (568a2a1)


#566

OSMC newby here. Not sure If I am missing a step or whether latest nightly has lost RTMP.

Problem: No RTMP after following below process starting from a blank uSD Card and Pi3.

Question. Have I missed a step or is RTMP missing from build.

Process followed.

Burn OSMC (2017.10.1)
• Selecting Pi2/WiFi
• Boot & Config country etc.
• sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade
• Add media keys (side note note they need re entering after Kodi18 upgrade)
• (checked RTMP and it is part of OSMC at this point. All good here.)

Upgrade to Stretch
• /etc/apt/sources.list deb http://apt.osmc.tv jessie-devel main
• Update via My OSMC (Did this twice to be sure to be sure as I am connected by WiFi)

Upgrade to Kodi 18
• /etc.apt/sources.list deb http://download.osmc.tv/dev/gmc-18 gmc-18 main
• Import gpg Certificate wget -qO - http://download.osmc.tv/dev/gmc-18/gpg.key | sudo apt-key add –
• sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade (this should install latest nightly)

Config Kodi 18
• Set screen size
• Ensure videoplayer inputstream enabled (adaptive and RTMP)
• !!! No RTMP available at this point. Only adaptive listed!

Notes
• Process performed in full with same result on the 20th, 21st & 22nd Dec.


#567

Thanks for the report. I’ve checked the build and you are right, it’s missing.

I will include it in the next nightly.


#568

Hi There
Love your work

After Build 17.8-144,

I have 2 x pi3’s
one with ‘usb Sound Blaster X-Fi Surround’ and ‘iQaudio’ devices both not displayed/working.
Something to do with ALSA I’m guessing.

any ideas how to fix

Thanks


#569

Guessing it’s something to do with the upgrade to Stretch.

What does this command show:

sudo lsusb

You might need to install usbutils:

sudo apt-get install usbutils


#570

Bus 001 Device 005: ID 046d:c52b Logitech, Inc. Unifying Receiver
Bus 001 Device 009: ID 2001:3c1a D-Link Corp. DWA-160 802.11abgn Xtreme N Dual Band Adapter(rev.B2) [Ralink RT5572]
Bus 001 Device 007: ID 041e:3237 Creative Technology, Ltd
Bus 001 Device 006: ID 0bda:5411 Realtek Semiconductor Corp.
Bus 001 Device 004: ID 0bda:5411 Realtek Semiconductor Corp.
Bus 001 Device 003: ID 0424:ec00 Standard Microsystems Corp. SMSC9512/9514 Fast Ethernet Adapter
Bus 001 Device 002: ID 0424:9514 Standard Microsystems Corp. SMC9514 Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

The upgrade went fine it was working, but after the 17.8-144 update stopped working.
The problem is very similar to 'riker1’s problem

Tried reinstall with no success. cant update past 17.8-143 without losing sound devices